40 123
發新話題

牛熊證教學

牛熊證教學

:lol 方便新手查到自己想要的,歡迎大家進來討論。本人也是牛熊證初哥.也比較懶,引用其他人已經寫好的..

Share this:

本帖最近評分記錄
  • goofy08 金錢 +20 加分支持幫忙會員!! 2008-5-20 18:32

恆指牛熊證二三事.... (轉)

原地址http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6235111
我見出面有人問牛熊證, 又好似一知半解, 所以以我所知來講一下, 我只講恆指牛熊證, 其他既牛熊證(個別股份 , H股牛熊不講了), 我又吾想講講得太簡單, 所以睇得明就睇, 吾明就...., 哈哈...當無睇過羅

恆指牛熊證 VS 恆指期貨 (以細期作說明, $10 一點)
1) 本金
買賣牛熊證既本金只是一手貸既價錢, 通常都系 10000一手 X  證價值 , 若證價值是 $ 0.3 , 甘呢隻證入場費就是$3000 蚊啦 , 好明顯牛熊證入場費好有彈性, 你可能用1,2,3,4...萬既錢去買賣, 而吾使好似期指甘, 一張細期要三萬二, 兩張就六萬四..... (E家一張細期實數是$ 31970) , 另交易費用沒有計算, 閣下自行比較吧 !

2)風險
牛熊證有分回收價及行使價
當恆指升穿或跌破 回收價, 甘呢隻牛熊證就要停上買賣 , 因為未到 行使價* , 所以它尚有價值  (*更正)
若恆指升穿或跌破 行使價, 甘呢隻牛熊證既價值就等於 O
請自行理解升穿或跌破(熊證,牛證) 的方向性

牛熊證本身價值公式如下:
牛證本身價值 : (恆生指數 X 溢價 - 行使價) / 轉換比率
熊證本身價值 : (行使價  - 恆生指數 X 溢價) / 轉換比率

牛熊證那個最後結算日期是沒有意思的, 請不要和 指期warrant 混為一談

期指有維持按金機制, 大家知它的風險如何了..

3) 槓桿
每隻牛熊證個槓桿比率都不同, 主要受轉換比率影響, 轉換比率越高, 槓桿比率越細, 公式如下 :
牛熊證槓桿比率 : 恆生指數 / 牛熊證價值 X 轉換比率

期指因為一張合約最少要 $ 31900 , 即是用$31900 控3190點 (未計維持按金因素), 公式如下 :
期指槓桿比率  : 恆生指數 / 一張期指合約  (例今日: 25800/3190 = 8.08 倍)
所以當恆指系三萬點果時, 一張期指合約要$36000(大約呢個數), 以維持槓桿比率

我最想講既, 就系牛熊證它的本身特性, 當指數越近回收價, 它是有機會 FREEZE 吾準買賣, 就系有些人說之打把, 但有危時亦有機呢, 它的槓桿比率就會很大, 當它未死, (未死位好難講, 無人叫你系回收價前幾十點搏命呢,最少百零二百點要放手架啦) 而又掉頭轉方向........ 你估我會點做 ?!?!

其次, 若閣下要求高回報, 比較一下槓桿比率可以搵到閣下所須, 以上例所得指期是一般是 8倍槓桿 , 揀恆指牛熊證 8倍以上那些, 睇準方向一定比期指來得有效率, 當然升得快時跌也快呢....

至於恆指 warrant 點解吾講呢.... 因為引伸難估計之外, 隻數太多難揀, 槓桿大個 d 又少成交, 槓桿細時又吾好玩呢

下圖作例 : (呢個 program 我自己寫, 搵食野緊系要做足功課啦...系咪 ?)
[img][/img]
右上是 #6484 今日既走勢 ,昨日(14日) 收市後 #6484既槓桿比率系13.5%,另外兩隻熊仔#6443,#6371既槓桿比率分別10.5%及8.8%
右下是恆指及期指走勢 , 左圖黃色低色果 d 系今日打左把果 d 牛仔, 所以隻#6427有成43% 槓桿比率,因為已死, 所以4x%既槓桿系無意思既
閣下用期指比較計一下邊樣有效率, 就明我講大意架啦 ~~~
重有,我發覺 恆指牛熊證 系跟 期指 走而吾系跟恆指走,只在它沾到回收價及行使價就用恆指計算,呢層我就吾知點解勒....

因為牛熊證是非常高風險的, 所以我覺得只宜 daytrade , 若要過夜, 玩 warrant 好 d 啦

牛熊證有用link:
見本區置頂的發行商網站
港交所牛熊證資料
[url]http://www.hkex.com.hk/prod/cbbc/intro_c.htm

基本上寫得好清楚了.有問題提問了..

Share this:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

關於回收後的價錢計算.

基本計算方法差唔多.我早前也有回貼解釋過.現在拿一只最近回收的熊證興例.6214  回收價:24400  回收前價錢為0.095.每家發行商的計算最高(低)指數水平方法唔同.

如要查回收後的價錢可查以下網http://www.hkexnews.hk/listedco/ ... delisted_main_c.asp 有時結果會有多只熊牛證,在右邊的"股份名稱".請選你買的那一只

以下內容引用於香港聯合交易所有限公司.

香港聯合交易所有限公司(「聯交所」)對本公佈的?容概不負責,對其準確性或完整性亦不發表任何聲明,並明確表示概不就因本公佈全部或任何部份?容而產生或因依賴該等?容而引致的任何損失承擔任何責任。

瑞士銀行(UBS AG)
(於瑞士註冊成立之有限公司)
發行之

有關恒生指數之現有已發行普通股]的
500,000,000份2008 年歐式(現金結算)R類可贖回熊證(「牛熊證」)
之估量剩餘價值的通知
(證券代號 : 6214)

保薦人
瑞銀証券亞洲有限公司(UBS SECURITIES ASIA LIMITED)

公佈
瑞士銀行(「發行人」),經由其倫敦分行行事,現通知如下。根據牛熊證的條款及條件(「條件」),於牛熊證在2008年04月17日 10時52分45秒發生強制贖回事件(「強制贖回事件」)後,牛熊證的剩餘價值已釐定為每個買賣單位947.4125港元 (即每份牛熊證0.09474125港元)。

每個買賣單位的剩餘價值是發行人按照以下公式所釐定的數值:

(行使水平 - 最高指數水平) x 10,000x 1.00港元
8,000
其中:
(a)        「行使水平」指25,200; 及
(b)        「最高指數水平」指指數於強制贖回事件估值期?之最高現貨水平, 即24,442.07。

除非發生干擾交收事件,所有合資格的牛熊證持有人將在?遲於2008?04月22日(即強制贖回事件估值期後起計第三個營業日)獲得剩餘價值。

本公佈沒有定義的用語具有條件所賦予的涵義。

香港, 2008年04月17日

見以下文件http://www.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/20080417/LTN20080417218_C.DOC

Share this:

都係唔係好明

Share this:

引用:
原帖由 神棍2008 於 2008-5-20 18:30 發表
都係唔係好明
點解??邊部分?點樣計算回收價你可以唔用睇。。反正回收了你無法改變..

Share this:

引用:
原帖由 smart 於 2008-5-20 18:44 發表

點解??邊部分?回收價你可以唔用睇。。
當今日咁計恆指25169可唔可以搵一隻熊證同牛證黎舉個例
行使價點用
貼價又會點,又點為知貼價呢??
點樣先係搵到最多錢

Share this:

行使價點用(回收後,用來計你仲有幾多錢收?)

貼價又會點,又點為知貼價呢??正股價同回收價好接近.

點樣先係搵到最多錢:你買就要回收的.如果唔無回收.兌換比例又大的.比如1:7000.1:8000,的,你可以賺一兩倍.

比如6491.回收價26400.恒指到263XX時.差幾十點就回收.就係好貼價.

好多人怕回收.狂沽貨.個價比正常情況還要低(供求關係)
當時最低係0.078(2008-05-05,恒指26,321.61),要是你接貨.
第二天個市又跌時.最高價0.168(2008-05-06,恒指26,084.61) ,
你計下你賺了幾多.
今天升到0.405(2008-5-23,恒指24,714.07).

Share this:

明晒 !!!
多謝指教

Share this:

因恆指牛熊證用期指做對沖。所以跟期指走。

Share this:

重有,我發覺 恆指牛熊證 系跟 期指 走而吾系跟恆指走,只在它沾到回收價及行使價就用恆指計算,呢層我就吾知點解勒....因恆指牛熊證用期指做對沖。所以跟期指走

Share this:

一d明, 一d唔明

Share this:

我都係唔明多過明

Share this:

引用:
原帖由 ngck123 於 2008-6-27 21:18 發表
我都係唔明多過明
邊樣唔明?

Share this:

噢 原來是甘家。。。。。。。

都是睇極5明,是我冇乜悟性
你可以找我。我慢慢同你講!哈哈

Share this:

我們在錯誤的時間相遇,在正確的時間卻又分開……

thx brother detail explain......

Share this:

40 123
發新話題