發新話題

期權的啟示

期權的啟示

我打的file 在港交所網頁抄出來的....
我將一些今個月密集區抽取出來, 看看大戶有什麼動靜
而且每日需要更新, 才可以估計大戶想做什麼...各位師兄自行決定這份資料有沒有用 & 自行update

以上只是個人分享, 有沒有參考價值就自行諗諗

Share this:

本帖最近評分記錄
  • DMC 金錢 +20 精品文章 2008-12-22 11:54
  • john 金錢 +50 原創內容 2008-12-16 12:39

THANKS, 碌碌先

Share this:

幹得好!

Share this:

謝謝~~辛苦你啦~~~

不如整個 期權發問區~~~
想了解多d~~~
喜市好多人都唔色~~~

Share this:

多謝! 等我都學下野先...

Share this:

回復 4# wan 的帖子

我都係學習當中....一齊討論下

期權好似 玩正股的option 一樣

不過注碼就大好多 $50/ 點 ....

我個人諗莊家會夾埋幾樣野先夾上夾落, 打個比喻

1) 期指 & 期貨 (大賭枱 玩大小)
2) hsi 牛熊 c/p 輪 (細賭枱 玩大小)
3) 其他 (百家樂, 輪盤等等) 玩法唔同

Share this:

呢d係大戶食大茶飯地方, 有做證券行的朋友話佢部機睇到.
不過佢都話唔一定有方向指標, 正如期指高低水都未必會拖現貨上落

Share this:

回復 7# kitewong 的帖子

明白的...因為每日都有新倉, 平倉, 持倉

仲有場外交易, 夜晚還可以 外圍會做交易的

所以都係睇即日究竟發生咩事...@@ 或者睇下咩倉位多

如call 多的話...當天應該不會到那水位
如put 多的話...當天怎跌也有限...

事情未必咁簡單...只是想知多d 資訊....睇下對自己or 大家有無幫助@@

Share this:

我未裝excel睇唔到

Share this:

好. Thanks

Share this:

引用:
原帖由 mike9933 於 2008-12-11 17:09 發表
新鮮出爐
港交所都有呢d資料的
個人分享...有錯勿插...不喜歡就當透明吧

純粹用excel file copy 出來討論一下
thx~~~

Share this:

mike, 尋日見你在聊天室用期權倉來分析大勢 ,
因為忙緊野wph(20) ,冇睇晒, 返來冇晒追唔返 .
如果得閑, 可唔可以在哩度講下  ,
等我地得閑可以慢慢咀嚼 ....

多謝先!

Share this:

謝分享

Share this:

回復 12# kkay 的帖子

kkay 兄

你想知道什麼? 你可pm問我....我pm回你

因我之前做左一份excel關於期權...資料來源在港所...所以係大眾化係人都知的資料...現在已給我delete了

我用期權資料加以分析, 篩選.....早上update 昨晚的資料去睇即日市況的大勢...睇下上下限會有多少

如當日開市是hsi係 15200 點....咁我就去睇番昨晚和早上的資料...如期權15200,15400,15600call 多過put, 那就升極有限...再去搵第一點put 多過call 可能係14400,14600 咁成日可能就係14600-15200 做波幅, 再闊少少都係14400-15400 ...好難再有1000點上下波幅...我覺得現時市況

put 未平倉合約順序多 :12000, 15000, 13000, 14000, 13600,14400 總共大約20000張(16-12-2008資料) 都係15000樓上...如果期結在15000的話,咁莊就差唔多殺晒14500 的put倉合約

再睇 call未平倉合約順序多: 16000,16400,14800, 15000, 15600,14000 總共大約23000張 (16-12-2008資料) 都係16400 樓下多....如果期結在15000 就可能殺16400,1600 最肥兩隻, 賠14000,14800
15600 殺少少....15000 打和

其實你睇call 倉多 過put 倉....不過太多人在低位put...所以夾上來殺低put 的錢...可能已足夠賠14000,14800 兩隻....所以莊家會計算那邊有利可套的

我預計期結大約在 15000-15600中結算....這只是估不能作準....有錯勿插@@

Share this:

多謝 mike兄的詳細講解 . 因為比較笨, 有小小雲 ~~.

今日我都做左功課, 請教下:
按12月16日數據:
(以dec-08計)15000以下put未平倉總計有:43765張, call未平倉總計:16123張.
(以dec-08計)15200以上put未平倉總計有:3055,  call未平倉總計:37979張.
如果期結為15000, 大戶就可入帳: (43765-16123)*50+(37979-3055)*50=3128300.
係唔係甘計呃?
另按今日收市未平倉計,
14600   call 2416   put  1313, +1103
14800   call 3952   put  1627, +2325
15000   call 3572   put  3870, -298
15200   call 1272   put  515,  +757
15400   call 2518  put  791, +1727
收市價15130,
由上估計: 聽日應係14600~15200間, 好可能係高開低走.( 特發情況除外)
咁分析啱唔啱呢?

Share this:

發新話題